Bedrijven/Particulieren

Groepen

PEAK PERFORMANCE STRESSREDUCTIE EN VITALITEIT VOOR PROFESSIONALS

Minder stress in het team

Groepstraining waarin teams leren hun veerkracht en stressbestendigheid te vergroten waardoor ze in flow kunnen (blijven) presteren.

Minder stress bij medewerkers – voordelen voor jullie bedrijf

• Lagere ziektekosten door minder ziekteverzuim en stressreductie
• Snellere re-integratie werknemers
• Hogere productiviteit medewerkers – die veel slimmer gaan werken
• Verbeterde bedrijfscultuur en samenwerking binnen de teams
• Ontspannen, positief ingestelde medewerkers

Hoe houd je jullie medewerkers duurzaam inzetbaar?

Stress op de werkvloer is het grootste beroepsrisico voor (young) professionals. Een op de drie werknemers die ziek thuis zit heeft last van werkstress.

Dat komt vooral doordat ze:

• Hoge eisen aan zichzelf stellen
• Vooral met hun hoofd werken
• Signalen van vermoeidheid of stress niet oppikken
• Niet snel toegeven dat ze hulp nodig hebben
• Vaak hun eigen fysieke en/of mentale grenzen overschrijden

Deze eigenschappen – plus de hoge werkdruk waar velen onder gebukt gaan – maken dat een groot deel van de werknemers in de gevarenzone zit. Ook voor bedrijven brengt dit grote risico’s met zich mee. Denk aan ziekteverzuim en ziektekosten.

Stressreductie en stressmanagement vormen een van de belangrijkste pijlers van duurzaam HR-beleid. Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft daarom de toolbox duurzame inzetbaarheid ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij het fit houden van hun medewerkers.

De HeartMath® methode neemt binnen de toolbox duurzame inzetbaarheid van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid een prominente plaats in.

Groepstraining Minder stress in het team

Antistresscoach Marijke Gast is gespecialiseerd in stressreductie en is gelicentieerd trainer in de hartcoherentietechnieken van het wetenschappelijke HeartMath® Stressreductie programma.

Speciaal voor teams heeft zij de training Minder stress in het team ontwikkeld. Deelnemers leren in korte tijd hoe ze zelf hun stress kunnen managen. Ook andere groepen binnen bedrijven, bijvoorbeeld samengesteld naar functie of afdeling, kunnen baat hebben bij deze training.

Politie Nederland heeft baat bij hartcoherentie
Eerder trainde Marijke Gast (als onderdeel van een training mentale weerbaarheid) meer dan 2000 politiemensen om fysiek en mentaal te resetten na een stressvol moment. Na de training gebruikten vrijwel alle agenten de hartcoherentietechnieken tijdens hun werk, mét positieve effecten. Zij gaven aan zich rustiger en minder gespannen te voelen, helderder te kunnen nadenken en beter te kunnen presteren. Kijk wat zij er van vonden in onderstaande filmpje. of lees  hier het artikel Hartcoherentietechnieken goed toepasbaar in de politiepraktijk

 HeartMath®: stressmanagement o.b.v. wetenschap

Het HeartMath® systeem is een praktische doehetzelfmethode op basis van wetenschappelijk gevalideerde technologie plus oefeningen waarmee deelnemers de automatische reacties van hun lichaam op stress veranderen en rust en kalmte gaan ervaren. Via hartcoherentie leren deelnemers hun stress te verminderen en hun veerkracht te vergroten.

 • Praktische technieken met direct meetbaar stressverlagend effect
 • Bekroonde biofeedback-technologie voor zelfsturing en voortgangsrapportage
 • Gebaseerd op ruim 20 jaar wetenschappelijk onderzoek en gepubliceerde data
 • Gevalideerde succesvolle casestudies bij o.m. multinationals en Politie Nederland

Deelnemers leren hoe hun brein en hun stress-systeem werken. Door de terugkoppeling van het systeem ontwikkelen deelnemers het vermogen hun eigen stress duurzaam te managen. HeartMath® gaat hier dus verder dan andere anti-stressprogramma’s die vaak alleen tips en informatie geven.

 • Herken subtiele stress-signalen voordat ze chronisch worden
 • Reset je stress-systeem direct na een stressvol moment
 • Leer sterke technieken voor topprestaties en topvitaliteit
 • Denk helder en neem goede beslissingen, ook onder druk

De positieve gevolgen van het werken met hartcoherentie zijn legio. Deelnemers melden dat ze meer energie hebben, beter in hun vel zitten en zich weerbaarder voelen. Op hun werk vertaalt zich dat in betere prestaties, soepeler communicatie met collega’s en flexibeler omgaan met veranderingen.

 STW  Stichting Technologie Wetenschappen (NWO) heeft minder stress dankzij hartcoherentie

Ook trainde Marijke Gast professionals en onderzoekers werkzaam bij Stichting Technologie Wetenschappen. Voor en na de training werd (middels een objectieve methode) het stressniveau van de deelnemers gemeten.

grafiek resultaten STW stressreductie training

Scores boven de 20 wijzen op een (ernstig) verhoogd stressniveau.

Deelnemers van het trainingsprogramma zeiden na afloop:

 • grafiek resultaten stressreductietrainingIk zorg beter voor mezelf
 • Ik ben minder snel geïrriteerd
 • Ik ben minder bezorgd en krampachtig    
 • Ik kan makkelijker ‘nee’ zeggen
 • Ik voel me vaker ontspannen                          
 • Ik pieker minder
 • Ik val sneller in slaap                                        
 •  Ik deel mijn tijd bewuster in
 • Ik kan me beter concentreren                      
 • Ik krijg meer gedaan

 

Vooraf twijfelde ik of het niet te zweverig zou zijn: of ik me er wel serieus voor zou kunnen inzetten. Ik twijfelde ook of het wel effect zou hebben: ik had al vrij hoge hartcoherente scores bij de intake en vroeg me daarom af of het zinnig zou zijn, of er nog verbetering te behalen zou zijn. Maar de training was eigenlijk helemaal niet zweverig.

Ik merkte al heel snel dat de training me toch rust bracht: vooral dat ik ’s avonds makkelijker in slaap kon vallen. Ik heb er veel van geleerd wat betreft hoe je voor jezelf rust kan creëren en neem nu af en toe in drukke/stressvolle situaties bewust even afstand om even wat ademhalingsoefening te doen. Ik kan nu meer rust creëren in drukke situaties, makkelijker in slaap vallen en lastige situaties eerder aanpakken, of juist laten liggen totdat je er wat aan kan doen. Ik kan zaken makkelijker van me afzetten. Ik probeer minder in te vullen voor anderen: beter te luisteren naar wat er echt bedoeld wordt. – Managing Director Molecules and Materials, microbioloog (vrouw, 37 jaar)

Mijn mooiste successen zijn: slaap beter (effectiever?) door voordat ik ga slapen even de oefeningen te doen. Ik pak nu met meer focus grote/lastige zaken op. Zie er hierdoor ook minder tegenop. Ik ben me meer bewust van ‘omgeving’ bij gesprekken. Ik kan beter luisteren (erg waardevol!). Ik accepteer ietsje beter dat ik niet alles perfect kan en hoef te doen.

Van tevoren dacht ik: heb ik hier wel iets aan? Ik had twijfels aan de werkzaamheid (als wetenschapper) en vroeg me af of ik het met de drukke planning kon volhouden (m.n. huiswerk). De oefeningen hadden al vrij snel een merkbaar effect, dat motiveert! Het was erg praktijkgericht (wat kan ik er mee?) en toepasbaar. Ik slaap beter door oefeningen, ben me meer bewust van omgeving; kan meer focus houden en beter luisteren; kan beter stressvolle situaties herkennen en hierop handelen.

Ik ben me bewust geworden van mijn stressbronnen en weet hoe ik de oefeningen kan inzetten om met stress om te gaan. Misschien wel het belangrijkste inzicht is dat je stress echt kunt reduceren en het niet moet accepteren. – Program Officer, bioloog (man, 36 jaar)

De training was helemaal niet zweverig, maar praktisch en direct toepasbaar. Nu slaap ik veel beter. In plaats van af en toe een nachtje goed is het omgedraaid naar af een toe een nachtje minder goed. Ik voel me veel minder gejaagd bij drukte. Weet focus te houden bij wat ik doe en ga niet nadenken wat ik allemaal nog meer moet doen op dat moment.- Managementassistent (vrouw, 55 jaar)

Wanneer kiezen voor Minder stress in het team?

Deze groepstraining is een goed idee wanneer teams of andere groepen binnen het bedrijf vaak onder hoge druk werken, en toch in rust de juiste beslissingen willen blijven nemen. Door de opbouw is de training ook geschikt ter preventie van stress en mogelijke uitval van medewerkers. En door het werken in een groep, en de aandacht voor communicatie en samenwerking, werkt de training ook positief op het team zelf.

Het programma kan echter ook aansluiten op thema’s die al spelen in het bedrijf zoals leiderschap of vitaliteit. Voordat het programma begint is er eerst een uitgebreide intake waarin we knelpunten inventariseren en het specifieke doel van de training vaststellen. Hoe de training er precies uitziet, hangt dus af van wat er binnen jullie bedrijf speelt.

Inhoud programma

Deze training vindt incompany plaats, onder begeleiding van een gelicentieerde HeartMath® trainer. Aantal deelnemers: 12 tot 16 personen.

In de training maken deelnemers kennis met de onderliggende theorie over de werking van het brein, oefenen ze de basistechnieken voor hartcoherentie en krijgen ze aanvullende technieken aangereikt. Dit kan gekoppeld worden aan vragen die binnen de groep leven.

Deelnemers stellen een persoonlijk actieplan op waarmee ze ervoor zorgen dat ze deze technieken zullen blijven gebruiken om hun stress te managen en hun onderlinge communicatie te verbeteren. Tijdens de training werken de deelnemers met elkaar samen in een buddy systeem: zelfgekozen duo’s die elkaar tussentijds helpen en sparren op persoonlijke doelen.

Na afloop worden de resultaten gemeten. Is het stressniveau van de deelnemers inmiddels verminderd, en zo ja hoeveel? Bij goede resultaten ontvangen deelnemers een certificaat.

Naast de basistechnieken voor stressreductie leren deelnemers ook oefeningen waarmee ze een positieve mindset ontwikkelen plus concrete tools voor het nemen van doelmatige besluiten en het stellen van prioriteiten.

Deelnemers die de aangeleerde technieken goed toepassen, kunnen deze resultaten verwachten:

 • Soepele onderlinge communicatie doordat ze beter naar elkaar luisteren en op tijd irritaties uitspreken. Daardoor zijn er minder conflicten op de werkvloer.
 • Sneller opmerken stresssituaties waarin ze bovendien coherente keuzes kunnen maken en gerichte acties kunnen ondernemen.
 • In stressvolle momenten bewust uit verschillende gedragsopties kunnen kiezen en dus niet automatisch ‘in het rood’ gaan.
 • Beter hun grenzen aanvoelen en ook kunnen aangeven wat ze op dat moment nodig hebben.

Dit programma is gebaseerd op het HeartMath Peak Performance programma Download hier de brochure

Ik heb eerder wel eens yoga ontspanningsoefeningen gedaan en die werkten bij mij niet. Ik werd daar juist moe en slaperig van. Van tevoren dacht ik dat het bij mij niet zou werken. Dat ik deze cursus niet nodig had. Dat stress nu eenmaal bij het leven hoort en daar niet zoveel aan te doen is. Maar ik vond het leuk om te zien met het apparaatje dat als je de technieken goed toepast het inderdaad werkt en je ook in je ‘lijf’ voelt.

 Ik weet nu ook beter wanneer de stress bij een ander oploopt. Dit is bruikbare informatie. Ik kan nu stress beter de-escaleren. ‘Vroeger’ dacht ik dat stress of het gevoel van stress erbij hoorde, maar nu realiseer ik me dat het een reactie van mijn lichaam is die ik kan beïnvloeden. Zowel in het werk, als daarbuiten, bij familie etc. komt de stress wel eens opzetten. Dan kan ik wat technieken doen en als het goed is wordt het dan beter. Het lijkt wel of ik wat meer zin in dingen heb, meer kracht, meer positieve gedachten. Ik zie minder op tegen situaties die stress kunnen opleveren. – Senior Program Officer, natuurkundige (man, 46 jaar)

Zo verminder je het verzuimrisico in het bedrijf

Hebben jullie medewerkers behoefte aan stressreductie – voor minder ziekte-uitval en betere werkprestaties?

Maak vrijblijvend kennis met de positieve effecten van hartcoherentie  en stressreductie in een korte workshop of een HeartMath® Demo.

Bel gerust 030 – 63 43 277. Of stuur een mailtje aan info@gastcoaching.nl.

Dan neem ik z.s.m. contact met je op voor een vrijblijvend gesprek over de training Minder stress in het team of hoe jullie medewerkers kunnen laten profiteren van hartcoherentie binnen een bestaand programma.